úterý 23. dubna 2019

Levné záclony plzeň

Kategorie, Okrasné listem. Barvy rostliny, zelená. Tvary listů , pilovité. Typy listů , listnaté, opadavé. Ulmus minor - jilm habrolistý (ulmmin). Královka (Eva Křesťanová).


Charakteristické jsou svými na bázi výrazně asymetrickými listy. Zejména jilm habrolistý je velmi náchylný na zmíněné mykózní onemocnění cévních svazků. Jilm jako solitér je typickým prvkem venkovské krajiny, ať už doprovází.


Tento jilm má kromě atraktivního olistění trochu trápení s vlastním jménem. Většinou jej řadí pod habrolisté jilmy (u.carpinifolia), které by se ale měly nazývat jilm. Listy na spodních větvích a uprostřed keře (stromu), kam se . Z toho většina připadá na jilm habrolistý dále na jilm vaz a na jilm drsný.


Přesto je lze pomocí dalších znaků na listech dobře rozlišit. Listy jilmu habrolistého jsou na líci hladké a lysé, popř. Název, Skupina, Čeleď. B, jilm habrolistý , krytosemenné stromovitý taxon letorosty s korkovými lištami více krycích šupin na pupenu, jilmovité.


Chmel otáčivý Humulus lupulus. Jilm habrolistý je mohutně a široce nepravidelně rozložitý, listnatý opadavý strom s. Tento opadavý kultivar jilmu má na slunném stanovišti krásné žlutozelené listy. Zastíněné listy mají zelenou barvu. Jsou habrovitého tvaru se zoubkovitým okrajem . Je třeba si všimnout délky řapíku: jilm habrolistý má list zřetelně řapíkatý . Na kmeni jilmu vazu se tvoří charakteris- tické výmladky, „vlky“.


Listové pupeny jsou stejně velké jako u habrolistého jilmu , ale jsou kuželovitého. Střídavé listy jsou hladké, eliptické, obvejčité či obkopinaté, zpravidla hladké, . Typickým znakem všech jilmů je nepravidelný tvar listů. Listy jsou eliptické až obvejčité, vyrůstají na tenkých letorostech a na řapíku maximálně mm dlouhém. Na bázi jsou nepravidelně srdcovité, na . Pomale rostoucí strom sloupovitého vzrůstu.


Horní listy jsou žlutozelené, spodní pak zelené, což vytváří nádjerný . Z vajíček vlnatek přezimujících ve štěrbinách kůry kmenů a silnějších větví jilmů se na jaře líhnou larvy, které sají na listech jilmu a způsobují tak . Jeho později podélně rozbrázděné větve jsou obrostlé střídavými, stopkatými listy. Na podzim se listy zbarvují do žluta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky